Rachel and Jared’s Mudroom

Rachel & Jared

Rachel & Jaz – The Design Brief Meeting

After my first meeting with Rachel, I returned to chat with her and her husband Jaz about the potential of doing a full kitchen renovation. They were both excited about the prospect of a brand new kitchen, but Rachel was concerned about having enough storage and suggested that the wall behind the kitchen be knocked down so that the expansive hallway could be incorporated as a butler’s pantry. Even though this was a great idea in theory, seeing the enormous hallway for the first time, and knowing that I would be able to achieve maximum storage with my kitchen design, I knew that this hallway was destined for something that was needed more than a butler’s pantry. A mudroom!

As the home was configured into separate wings for the children and the parents, and separated by a 10 metre long hallway between the front door/garage and the kid’s rooms, I immediately envisioned a better way to utilise the unused space that really didn’t serve any purpose at all and had become a dumping ground for storage.

This was a perfect opportunity to create a beautiful and functional space in the home, to serve as an inviting front entry, provide a connection to the rest of the home, and make a practical storage solution to cater to the needs of kids nearing school age.

Rachel and Jaz were really excited to include the mudroom into their renovation project and eager to transform the huge hallway into a space to help the kids keep their school things organised.

Location

Warner, Brisbane Northside, Qld

Focal Spaces

Mudroom Renovation

Design Package

Design & Concept Brief / Full-Service Design and Project Facilitation

Mudroom Brief

The Brief was to create not only a beautiful entry into the home, but also to incorporate practical storage and a functional area for the children to get ready for school or come home and unpack their school bags. A mudroom with cabinetry, baskets, hanging hooks and a bench seat to provide a much-needed area for the children to keep their school things organised and packed neatly away out of sight.

I suggested including a barn door as an ideal way to zone off the main entry from the mudroom, providing a practical yet stylish means to separate the two spaces and still in keeping with the overall look and feel of the home.

Mudroom Style & Colour Palette
I really wanted to introduce the theme of the modern farmhouse as soon as you enter the front door, so the terracotta floor tiles had to go! Yay…finally! I replaced them with beautiful 600 x600 travertine look porcelain tiles – easy to maintain, and definitely giving a farmhouse vibe.

The mudroom cabinetry doors with a profile and the addition of a VJ panel painted a subtle green at the back of the bench seat to give a bit of a country feel and brass handles to tie in with the green and brass finishes in the kitchen.

Mudroom Design
I wanted to create two distinctive spaces with two distinctive purposes out of the old hallway. The entry to the home – again with a bit of a modern farmhouse vibe, warm and inviting. The mudroom, separated from the entry and the main living areas by a VJ style barn door to reduce noise into the kid’s rooms and to hide away any clutter from being seen from the front door – providing much-needed storage for the kids and their belongings and a great place to keep notes from school or iPads for charging.

Their Feedback

Read what Rachel & Jaz had to say about their experience working with me …

“My wife or myself didn’t have the time to arrange a kitchen renovation with work and a young family.

So, we looked for a designer and Verona stood out.

We hired her for our job and….. WOW, she was great to deal with. Verona listened to us, gave us lots of information, which was great, and gave us ideas on things we hadn’t even thought about. She ran the whole show – from drawings, selections, quotes and dealing with trades. The design concepts and drawings she provided were very important. We love our new kitchen and mudroom – there’s plenty of storage and everything now has an easy flow.

We were very happy with Verona and would recommend to anyone we know to use Avid Interior Design for their renovation project.”

After Gallery

Click on the images below to view and scroll through gallery.

Before Gallery

Click on the images below to view and scroll through gallery.

See more Client Stories

Modern Farmhouse Kitchen Renovation
Client Stories

Rachel and Jared’s Kitchen

A full kitchen renovation to create a highly functional and well-laid-out kitchen that addresses awkward storage and layout.
The existing footprint HAD to remain the same, as they weren’t ready to re-sand and finish the solid timber floorboards. Important for ample storage to be achieved along with incorporating easy-to-use storage solutions.

Read More »
Mudroom Renovation White Cabinetry
Client Stories

Rachel and Jared’s Mudroom

The Brief was to create not only a beautiful entry into the home, but also to incorporate practical storage and a functional area for the children to get ready for school or come home and unpack their school bags. I suggested including a barn door as an ideal way to zone off the main entry from the mudroom, providing a practical yet stylish means to separate the two spaces and still in keeping with the overall look and feel of the home.

Read More »
Unit Renovation New Farm Brisbane - Kitchen
Client Stories

Emilia’s Story

The brief was to create a stylish, modern, yet homely apartment with hints of mid-century modern elements. Providing additional storage that was functional and attractive was also important to Emelia. It was important to open up the kitchen so that it felt more connected to the living room, with a “must have” being to remove the ugly, outdated arch into the kitchen. Every room in the apartment needed to be completely redesigned.

Read More »
Avid Interior Design Walk In Robe Timber Cabinetry-hero
Client Stories

Mark & Shauna’s Story

Transform the existing obsolete spaces into a relaxing retreat and master suite, using clean lines, a soft, muted colour palette and create a sense of calm and luxury.

The plan is to create a cohesive retreat with an adjacent sitting/living room – where together, these spaces provide a relaxing space to unwind after a busy day, and and the master suite can be closed off for additional privacy.

Read More »
Avid Interior Design Modern Bathroom
Client Stories

Simone & Dale’s Story

Simone reached out to me via text message to ask about my services for helping with their ensuite and bathroom renovation. After at our initial visit and subsequent Design & Concept Brief Session, we prepared a brief to ensure that we had covered off on all of their specific requirements.

Read More »
Debbie & Andrew's Story | Avid Interior Design | Brisbane Kitchen and Bathroom Renovations
Client Stories

Debbie & Andrew’s Story

A dysfunctional and tired looking kitchen prompted a call from Debbie. With a full-time job, two school aged children and busy weekends at sporting events, this family wanted someone to design, specify and do all of the running around, to create the luxury kitchen and living space they’d always wanted.

Read More »

Let’s create your dream home, together.

AVID INTERIOR DESIGN INDUSTRY MEMBERSHIPS

© COPYRIGHT 2020 | AVID INTERIOR DESIGN
Website by Kee Websites